anv logoANV INTERNATIONALE VERENIGING VOOR DE NEDERLANDSE TAAL EN CULTUUR


ANV-werkgroep "de Nederlanden in de wereld"


De inventaris van Nederlandstalige culturele en wetenschappelijke instituten in het buitenland is nu ook online raadpleegbaar. Mocht u recentere informatie hebben over de organisaties vermeld in dit boek, laat ons dan iets weten


Korte beschrijving van onze werkgroep:

Doelstelling van de ANV-werkgroep De Nederlanden in de Wereld is ijveren voor een gemeenschappelijk Nederlands-Vlaams buitenlands beleid, met name inzake taal en letteren, cultuur en onderwijs.

Het onderwijs Nederlands aan anderstaligen in het buitenland, van praktijkgerichte traditionele cursussen over individuele cursussen via CD-ROM en Internet tot de universitaire docentschappen Nederlands extra muros, is bijzonder belangrijk voor de status en de uitstraling van het Nederlands in de Europese Unie en in de wereld. Ook het onderwijs Nederlands voor kinderen van Nederlanders en Vlamingen die tijdelijk in het buitenland verblijven (de zogenaamde 'expats'), en het onderwijs Nederlands voor Nederlandse en Vlaamse emigranten en hun afstammelingen, zijn voor de werkgroep permanente aandachtspunten.

Ten slotte zijn ook de culturele en wetenschappelijke instituten van Nederland en Vlaanderen(/BelgiŽ) in het buitenland een permanente bekommernis van de werkgroep.

De werkgroep meent dat Nederland en Vlaanderen ook in het buitenland zo veel mogelijk gezamenlijk moeten optreden. Wegens het gemeenschappelijke belang inzake taal en letteren, cultuur en onderwijs, maar ook omdat dit veel efficiŽnter en financieel voordeliger is.

Voorzitter van de werkgroep is prof.em.dr. Alex Wethly (U Hasselt).

In 2007 organiseerde de werkgroep voor het eerst een activiteit i.v.m. Zuid-Afrika, een ĎSeminarie Marketing en Taalí, op 18 september in Gent, in het kader van de Accenta Jaarbeurs voor Vlaanderen, waar Zuid-Afrika dat jaar gastland was. Projectleiders waren toen, zoals voor het symposium van 25 mei 2010 in Amsterdam, Marius van Boven en Johan Beke.